Napelem pályázattal gondolnám fellendíteni a hotelt

Na, erre a címre most biztosan sokan felkaptátok a fejeteket. Megőrült ez? Napelem pályázattal napelemet telepíteni? És ugyan minek? Képzeljétek, mielőtt jobban elmélyedtem volna a témában, én is ugyanígy gondolkodtam. De nemrég külföldön jártam, és megtetszett, hogy még az egyszerűbb családi házak esetében is nagyon sok háztetőn látni napelemeket. Mintha az emberek egy fokkal tudatosabban ügyelnének a fogyasztásuk tőlünk nyugaton. Ezért aztán hazatérve elkezdtem gondolkodni a témán. Itthon talán nem is olyan gyakran kerül terítékre a napelemek telepítése, a napelemes pályázatok meg aztán főképp nem. Talán ebből is adódik, hogy eleinte kicsit szemöldök felhúzva álltam a kérdéskörhöz.

De aztán jobban belegondolva arra jutottam, miért ne adnék egy esélyt magamnak? Vidéken üzemeltetek egy kisebb hotelt, és meg kell hagyni, elég magasra rúg ki a villanyszámla és az éves elektromos áram fogyasztás. A napelemes megoldásról azt olvastam, hosszú távú befektetés, tíz év biztosan kell, amíg megtérül az ára. Ugyanakkor az én kicsi hotelem is hosszú távú befektetés, tíz évnél hamarabb biztosan nem szeretnék elbúcsúzni az üzemeltetésétől. Akkor pedig miért ne adnék egy esélyt magamnak egy napelemes rendszer kialakítására?

Főleg, ha van hozzá anyagi segítség. A sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok oldal például nagyon praktikus útmutatót ad, segít eligazodni a napelemes pályázatok témakörében. Nem is tudtam például, hogy ilyen sokféle segítség igénybe vehető, ha az ember napelemeket szeretne telepíteni! Vállalkozóként természetesen elsősorban a vissza nem térítendő támogatásokat kezdtem el szemügyre venni. Úgy saccolom, mi a 15 kWp teljesítmény alatti kategóriába esnénk, ami nem is baj, mert ebben az esetben a pályázat leadási határideje 2020. szeptember 30. Így bőven elég idő állna rendelkezésre átgondolni, milyen feltételeknek kell megfelelnünk, és milyen vállalásokat kell teljesítenünk, ha valóban beadnánk a pályázatot.

A sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok oldalon azt is megtudtam, hogy a pályázati pénzeket az Európai Unió biztosítja a tagállamok részére. Így belegondolva mindez tulajdonképpen logikus is, hiszen az EU célkitűzései között az is szerepel, hogy az energiafelhasználásban egy környezet barátabb, megújuló energiaforrásokat felhasználó megoldásra áll át a jövőben. Azzal kapcsolatban is a sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok oldal nyitotta fel a szemem, hogy érdemes folyamatosan figyelni a napelemes pályázatokat. Most, hogy ilyen központivá kezd válni ez a téma, újabb és újabb pályázatokat nyitnak meg. Olyan is előfordul, hogy annyi a pályázó, hogy a pályázati források sokkal hamarabb kimerülnek, mint eredetileg tervezték. Ezért ha valaki már rászánta magát a napelemes rendszerre való átállásra, az oldal azt tanácsolja, ne halogasson sokáig, és az első adandó pályázati lehetőséget csípje meg. Úgyhogy én sem fogok sokáig ülni a babérjaimon, utána nézek a támogatási lehetőségnek, és szerintem hamarosan be is adom a pályázatomat!