Napelem pályázattal korszerűsítjük a hotelt

A barátnőmmel mindketten turizmus-vendéglátás szakon végeztünk, és már az egyetem alatt nagy volt az összhang közöttünk. Később ugyanabba a szállodába mentünk szakmai gyakorlatra, és egyértelművé vált a számunkra, hogy a jövőben is együtt szeretnék dolgozni. Így amikor végeztünk, gondoltunk egy merészet, és úgy döntöttünk, belevágunk a saját szállodánk üzemeltetésébe. Szétnéztünk a piacon, és úgy döntöttünk, egy idilli, vidéki helyszínen vásárolunk meg egy kis apartmant, azt fektetjük be a közös üzletbe. Szerencsére mindkettőnknek volt némi megtakarítása, illetve én örökséghez is jutottam, így volt megfelelő alapunk az üzlet beindításához. Az induláshoz sikerült belevaló szponzorokat is szereznünk, így hosszas előkészületek után nagy örömmel vetettük bele magunkat a közös apartman kialakításába.

Miután megvettük a kinézett ingatlant, elkezdődött a felújítás. Vidéki házról volt szó, rég nem nyúltak hozzá, így bőven ráfért a frissítés. Kicseréltük az elektromos vezetékeket (még régi, alumínium vezetéket használtak a házban), bevezettük a földelést, és szépen kifestetünk minden szobát. Ezt követően, mivel kissé kiköltekeztük magunkat, elkezdtük pályázati lehetőségek után nézni. Így pályázati pénzből sikerült felújítani a bútorokat is, az elit lakosztályba pedig újakat is tudtunk vásárolni. Így szép lassan minden készen állt a szállóvendégek fogadására. A megfelelő személyzet (konyhások, takarítók, recepció, házvezetőnő, gondnok) kiválasztásával párhuzamosan elindítottuk a weboldalunkat, az érdeklődők pedig elindíthatták a foglalásokat a szobákra.

Mára már egészen jól bejáratódott az üzlet, szerencsére sokan ránk találnak, és vannak visszajáró vendégeink is. A sok költés után sikerült akkora hasznot termelnünk, ami visszahozta az induláskor befektetett pénzt, így a szponzoraink is nagyon elégedettek a teljesítményünkkel. Még egy kis megtakarításunk is lett, így elkezdtünk gondolkodni a következő beruházáson. Engem mindig is érdekeltek az innovatív, környezetbarát módszerek, ezért a barátnőmmel felvetettük, hogy érdemes lehet ilyen irányba elindulnunk. Nemrég ráakadtunk egy oldalra, ami a napelemek telepítésével foglalkozik. Nagyon alaposan, laikusok számára is közérthetően körbejárja a témát, így a mi kíváncsiságunkat is alaposan felcsigázta. Ahogy elkezdtük átrágni magunkat a sok információn, egyre jobban megtetszett az ötlet. És mivel az induláshoz is sok pályázati lehetőséget kihasználtunk, úgy döntöttünk, ennél a projektnél is körbenézünk, mi újság a pályázatok terén.

Szerencsére hamar felfedeztünk, hogy ebben a témában is számíthatunk pályázati lehetőségre. A napelemesrendszerek.info oldalon találtunk egy nagyon jó leírást a napelem pályázatról, minden hasznos információt meg lehet benne találni, amire az embernek szüksége van. Így például arra is rájöttünk, hogy a napelem pályázatok nem úgy működnek, mint az egyéb közbeszerzési pályázatok. Sokkal inkább olyan a szenárió, mintha hitelt igényelne az ember. Jelenleg egyedül a Magyar Fejlesztési Bank foglalkozik napelem pályázatok elbírálásával, így nagy a verseny, viszont a feltételeknek nem nehéz megfelelni. Ha valaki rendelkezik rendszeres, megfelelő jövedelemmel, 10% önerővel, és nincs közüzemi tartozása, jó eséllyel pályázhat a támogatásra. Arra persze figyelni kell, hogy minden feltételnek megfeleljünk. Egyetlen kritérium be nem tartása ugyanis sikertelen pályázatot von maga után.

A napelem pályázat beadása előtt érdemes egy energetikai szakember segítségét kérni, hogy felmérjétek, pontosan milyen teljesítményű rendszerre van szükségetek. Ha ugyanis kisebb teljesítmény is elég az elektromos rendszer működtetésére, nem érdemes nagy összegű hitelt felvenni, mert nem fogjátok tudni kihasználni a megítélt összeget. És persze azt sem árt tudni a napelem pályázat beadása előtt, hogy egyáltalán alkalmas-e az ingatlanotok a napelem telepítésére. Mi a barátnőmmel nagyon bízunk benne, hogy a szakember jó hírekkel ér vissza hozzánk. Addig is bővítjük a tudásunkat a napelem pályázatról, és ha minden körülmény adott, beadjuk a pályázatunkat! Szurkoljatok nekünk!