A luxusnyaraláson döbbentem rá, hogy a diákmunka hasznos

Sokáig úgy véltem, nincs okom a panaszra, mert jómódúak a szüleim. Miután leérettségiztem, még egy 4 csillagos szállodába is elvitték az egész családot nyaralni, hogy így ünnepeljünk!

Nálunk előtte is az összes családi nyaralás minimum így nézett ki. Hozzá voltunk szokva a kényelmes ágyhoz és külön fürdőszobához. A sátorozás vagy kempingezés számunkra sosem volt opció, bár szerintem a természetjárás egy másfajta műfaj, és ezeknek a szállásoknak is megvan a maga feelingje.

A szállodának viszont az is az előnye, hogy nem kell külön strandbelépőt venni, mivel az itteni létesítményeket is használhatjuk, az étteremben pedig automatikusan felszolgálják az adott hely autentikus fogásait.

Sokáig azt gondoltam, hogy ez a kényelem nekem jár, mert egyszerűen csak szerencsésebb vagyok, mint mások. A véleményem akkor változott meg, amikor a szállodában beszélgetésbe elegyedtem a fiatal szobalánnyal. Elmondta, hogy a családjának nagy kiadást jelent a tanulmányai finanszírozása, ezért az iskola mellet dolgoznia kell, de így legalább tud szerezni némi tapasztalatot is.

Rájöttem, hogy az életben fontos keményen dolgozni a céljainkért, ezért az egyetem megkezdése után azonnal elkezdtem egy iskolaszövetkezet után nézni. Több új ismerősöm is pozitív véleményt mondott a topiwork.hu-ról, ezért elhatároztam, hogy itt fogok diákmunkát keresni.

Szégyen vagy nem, hogy ez korábban meg sem fordult a fejemben, de abszolút tájékozatlan voltam a tekintetben, hogy hogyan is működik egy iskolaszövetkezet, illetve milyen feltételek mellett lehet diákmunkát vállalni. Ezért alaposan áttanulmányoztam a topiwork.hu weboldalát. Nem véletlenül van egy GY.I.K. névre keresztelt aloldaluk, mivel itt valóban minden olyan kérdést igyekeznek megválaszolni, ami felmerülhet ilyenkor egy egyetemistában, akit bedobtak a mély vízbe. De hát az élet már csak ilyen, minél több tapasztalatot szerzünk, annál talpraesettebbekké válunk. Ráadásul ha valóban kezdeni szeretnék majd valamit magammal, mondjuk befektetnék egy vállalkozásba, akkor nem is baj, ha addig a gyakorlatban is kamatoztatom valamilyen formában a tanulmányaimat.

A regisztráció egyszerű volt, a döntés pedig már nehezebb, hogy mire jelentkezzek, mivel valóban nagyon sok opció van. Fizikai, szellemi, részmunkaidős munka, otthonról végezhető, hétvégi, fesztiválos… már-már el tud veszni az ember a bőség zavarában. Végül mégiscsak úgy határoztam, hogy szeretnék egy irodában dolgozni heti 2-3 napot, amikor épp nincsenek óráim. Azt viszont sejtettem, hogy ezeknél a munkáknál a kiválasztási folyamatnak is fontos szerepe van. A topiwork.hu valahol már leírta, hogy milyen körökre lehet majd számítani, az utolsó talán az interjú a munkaadó céggel.

Bár a szüleim ismerősi köre szinte csak olyan emberekből áll, akik eddig is elvárták, hogy jó benyomást tegyek rájuk, egy állásinterjús helyzet mégiscsak más, ezért kicsit ideges lettem. Szerencsére a topiwork.hu blogját olvasgatva sok hasznos tanácsra bukkantam. Ami kifejezetten megfogott, az többek között az volt, hogy megemlítették a munkahelyi kultúrába történő beilleszkedés fontosságát is. Már az interjúnál is sok múlhat azon, hogy mennyire passzolunk bele a cég imidzsébe, tehát ezt is érdemes figyelembe venni.

A befektetett munkám végül sikerrel járt, és megkaptam az állást. Még ha valaki egy szállodaláncot örököl is, szüksége van arra az érzésre, hogy a saját erejéből ért el egy kitűzött célt. Ha diákmunkát vállalunk a körülményeinktől függetlenül, az többek között ebben is segíthet, a topiwork.hu pedig gondoskodik arról, hogy valóban megbízható ajánlatokkal találkozzunk munkavállalásunk kezdetén.