Szállodában találkoztam először ezzel a nagyszerű fejlesztő könyvvel!

Egyik évben még Sopronban nyaraltunk a családdal, és ott, egy animátor program keretében találkoztam először egy nagyon jó fejlesztő könyvvel. Persze a programnak ugye az volt a lényege, hogy a szülőknek legyen egy kis idejük egymásra, de persze nehezen bíztam őket másra. Mikor aztán nap végén vártuk, hogy az utolsó foglalkozásnak vége legyen, akkor pillantottam meg az animátorokhoz tartozó kis terem előtt a folyosón a könyves polcot. Volt rajta persze, hotel brossúra, meg Sopronról szóló képes könyv is, de három-négy ilyen fejlesztő könyv is lapult közöttük. Pont azért vonzotta nagyon a tekintetet, mert nem várta volna az ember, és mert olyan színesek voltak.

Később aztán valahogy elfelejtettem őket, és most nyáron fedeztem fel őket újra. A harmadik gyerkőcöm ugyanis most öt éves, és már erősen gondolkoztam rajta, hogy el kéne kezdeni az iskolára való felkészülést. Mégis csak anyám lánya vagyok, ő is korán nekiállt velem foglalkozni még az iskola előtt. Így találtam aztán rá az iskolaelőkészítő feladatlapok tárházára a Szilvia logopédia oldalán. Persze, ha az ember azt hallja, hogy logopédia egyből arra gondolhat, hogy a gyereke “átlagon aluli”, vagy nem elég jó az iskolába. Miközben mást nem jelent, mint a nyelvi készségekkel való foglalkozást. Az, hogy a gyerek esetleg nem elég fejlett ezen a téren, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a többiben ne lenne. Plusz, mivel ezek a feladatok pont iskola előkészítésre valóak, nem is feltétlenül kell őket ebben az értelemben vett fejlesztésnek felfogni. Pusztán csak “tanulgatás”-ról van szó, hogy aztán a gyerkőc jobban boldoguljon a suliban.

A könyv célja is gyakorlatilag ez. Hogy ne egy iskolai rendhez, tanórához viszonyítsuk ezt a fajta foglalkozást, hanem egyfajta játéknak. A lényege az, hogy a feladatokat teljesítve a gyermek játszva tanuljon, és sikerélmenyben legyen része. Ezt pedig akár lehet fokozni is. Nem csak szóbeli dicsérettel, hanem esetleg egy-egy matricával is, amiket szintén lehet innen rendelni. Vagy ha nem, akkor más olyan dologgal, amit a gyerek szeret, de nem mindig kap meg.

Akit természetesen részletesebben is érdekel, ilyen feladatok találhatóak a könyvben, amik ezeket a kompetenciákat, készségeket fejlesztik: térbeli tájékozódás, irányok, testséma, sorozatosság felismerése fejlesztése, hallási és vizuális figyelem fejlesztése, kognitív folyamatok fejlesztése, ritmus és vonalvezetési gyakorlatok, anyanyelvi fejlesztés, szókincsbővítés, általános ismeretetek, emlékezet és munkamemória fejlesztése. Ezek természetesen a könyv nélkül is fejlődnének, de talán nem olyan nagy mértékben, mint a könyvvel.

Az iskolaelőkészítő feladatlapok gyűjteménye több mint 150 oldal, színes képpel és ábrával, A4-es méretben és kemény borítóval. Ami hozzájárul az árához. Ez 4 ezer forint (házhoz szállítással, előre utalásos formátumú fizetéssel 5 ezer forint, ha utánvéttel, akkor még 500 forint kezelési költség rámegy). A könyvet nem csak Magyarországon keresik, hanem a határon túli magyar területeken is, épp ezért lehet rendelni Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is, ami mutatja a könyv sikerét is.

Nem csak magányszemélyeknek van módja a rendelésre, hanem az iskoláknak is. Sőt, ha 26 ezer forint fölött rendelsz, vagy rendelnek, akkor a szállítás ingyenes Magyarország területén. Az utánvétes rendelésre pedig csak 15 ezer forint alatti összeg esetében van mód, így erre nem árt figyelni, ha esetleg több iskolaelőkészítő feladatlapot szeretnétek megrendelni.

Persze nem csak ez a feladat gyűjtemény van, ha úgy tetszik, kisebbeknek és nagyobbaknak is van könyve, könyv csomagja: van ami csak a beszédre irányul, van ami csak a vonalvezetés készségének, az írás megalapozásának van szentelve. Sőt van olyan is, ami egészen picikéknek való.

Én már nagyon várom, hogy a legkisebb gyerkőcömmel elkezdhessük a tanulgatást. Lehet, hogy jobban, mint ő. De biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem lesz hasznos a könyv fölött eltöltött idő, és talán majd ő is jó élményként emlékszik majd ezekre a kis feladatokra. Ha nektek is felkeltette az érdeklődéseteket ez a fejlesztő könyv, nézzetek körül az oldalon. Biztos vagyok benne, hogy megéri ellátogatni. Ha találni nem is találtok magatoknak valót, de legalább tájékozódtok, és lesz egy viszonyítási alapotok.