Laptop és víz – rossz kombináció

Végre tudtunk időt szakítani egy családi pihenésre. Elutaztunk hétvégére vidékre, hogy egy wellness hotelben pihenjük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Egy viszonylag kicsi, családias hotelben szálltunk meg. Reggeli is volt az árban; legnagyobb örömünkre helyi finomságokat találtunk a svédasztalon, például kecskesajtot és frissen sütött parasztkenyeret. Nagyon kellemesen telt a hétvége, kikapcsolódtunk, fürödtünk, úszkáltunk, és amikor nem a medencében voltunk, hosszú sétákat tettünk a kisvárosban és környékén. Csak három nap volt, mégis olyan sokat adott, feltöltődtünk mindannyian.

Nem sokon múlt, hogy a lányom számára kellemetlen legyen a hétvége. Informatika órára kellett beadandót írniuk egy általuk választott, de az informatikához szorosan kapcsolódó témában. A lányomról tudni kell, hogy imádja az irodalmat és a nyelveket, de a reál tárgyakhoz nem sok köze van. Hétfőn kellett leadnia a dolgozatot, de eddig csak halogatta, így hétvégén volt kénytelen megírni. Szombaton lehozta magával a laptopját a medence mellé, hogy majd nekikezd a dolgozatnak. Én nem tartottam jó ötletnek, hiszen elég egy kis figyelmetlenség és máris beleesett a medencébe a drága gép, de a férjem megnyugtatott, hogy csak túlaggódom a dolgokat.

Magára is hagytuk a lányunkat a parton, hogy ne zavarjuk a koncentrálásban. Amikor nagyjából egy óra múlva visszamentünk, egy fiatal fiú ült mellette és nagyban magyarázott neki. Kíváncsian közelebb mentem és hamar egyértelművé vált számomra, hogy az informatika beadandó a téma. A srác éppen saját élményeit mesélte, hogy tavaly nyáron ő is laptoppal ment nyaralni, csak ő a tengerpartra. Elaludt az árnyékban a laptoppal az ölében, de az öccse csak őt látta, a gépet nem és jól nyakon öntötte egy palack vízzel. A laptop persze beázott, vihette is a szervízbe. Még jó, hogy nem sós tengervíz volt az öccsénél, csak sima csapvíz. A szervízben alaposan megvizsgálták a gépét, kicseréltek néhány dolgot, megtisztogatták és már vihette is haza kiválóan funkcionáló állapotban. Külön kiemelte, hogy nagyon nagy örömére nem került sokba a javítás, mert a zsebpénzéből fizette. A szülei az öccsével akarták kifizettetni a javítás költségeit, de ő nem hagyta. Én jót mosolyogtam a történeten, de nem igazán értettem, hogy ebből hogyan lesz informatika órára fogalmazás.

A lányom vidoran megkérdezte, hogy ez melyik szervíz volt, csak hogy tudja, hova viheti majd a saját gépét. A fiú egy webcímet mondott neki: https://pcmentor.hu/lenovo-laptop-szerviz-budapest/. A lányomnak nem Lenovo típusú gépe van, de megnyugtattam, hogy szerintem ez nem jelent akadályt a szervíznek, biztosan foglalkoznak más márkákkal is. Elcsevegtek még egy ideig a laptopokról, aztán elváltak útjaink. Este a hotelszobában megírta a lányom a beadandóját, de nem olvashattam el addig, amíg nem lett teljesen kész vele. Ahogy a kezembe vettem, nem hittem el, hogy mit hozott ki a laptopos sztoriból. Úgy építette fel az egészet, mintha interjú lenne és a Laptopokat érintő káresetek megelőzése és kezelése címet adta neki. Zseniális lett. Nagyon remélem, hogy a tanár is ennyire fogja értékelni a kreativitását.