Hová menjünk csapatot építeni?

Sokan vannak a multinacionális vállalatok mellett és persze sokan ellene, talán holnapig lehetne vitázni pro és kontra, egy dolog azonban minden bizonnyal mellettük szól: meghonosították itthon a csapatépítő tréningeket. Ennek köszönhetően már nem csak a nagyvállalatok, de a kis-és középvállalkozásoknál is rendszeres, hogy a kollégák évente egyszer-kétszer tréningezni mennek.

Nem egyszerű feladat megtalálni az ideális helyszínt, szállást. Talán bele sem gondolunk minden szükségletbe, amíg nem vettünk részt egy hasonló rendezvényen. Sok mindentől függ ugyanis, hogy mi számít jó lokációnak. Mindenek előtt természetesen figyelembe kell venni, hogy hány főt kell elszállásolni, illetve, hogy mindenki együtt fog-e dolgozni, vagy netán több részleg meg együtt, de külön feladatokat fognak kapni. Fontos, hogy lehetőleg elszeparáltan lehessen dolgozni és szórakozni más vendégektől, tehát legjobb ha csak a csapat van a helyen. Fontos még az is, hogy a játékok és feladatok lebonyolítására szolgáló konferencia termen kívül legyen még pihenésre is alkalmas szolgáltatás, mint például medence, szauna, bowling, csocsó, darts, VR, szimulátor, konditerem vagy bármi más. Ha a csapatépítő helyszínek között konszenzusra jutottunk, persze azt is nagyon fontos eldöntenünk, hogy ki vezényli le az egész napot / hétvégét.

A BalatonPRO csapata például szuper csomagajánlatokat kínál szállással és változatos programokkal, egyéni igények szerint. A bázisuk Siófokon van, ez már önmagában szimpatikus, hiszen ki nem szeret a Balatonra utazni, pláne sőt ha a cég fizeti?! De ha valakiben ellenérzést vált ki a déli part fővárosa, más városba is lehet kérni a szállást és a programokat is, mindenesetre a csapatépítő helyszínek közül nekem ez a kedvencem. Na és mi a helyzet a programokkal?

Nálam ezzel lopták be magukat a szívembe leginkább, hiszen nem sok más klasszabb hely van az országban, ahol ezeket a programokat le lehetne bonyolítani. Miről van szó? Hát vitorlázásról! A vízi sportok nagy rajongója vagyok, így nagyon felcsigázott lehetőség, hogy én lehet akár a kapitány. A leírás alapján egy rövid bevezető gyorstalpalót követően már ki is hajózhatunk, 8-10 fős hajókkal amik bizony nem is kicsit, és bátran szelhetjük a hullámokat a kékségben Tihany felé. Közben különböző játékos feladatokat kaphatunk, fürdőzhetünk és jól érezhetjük magunkat. Ráadásként lehetőség van SUP-ok (stand up paddle) vitelére, amikkel akár a túra közepén, akár a túra végén lehetőség van további csapatjátékokra, mint például bójakerülő verseny, vagy más egyéb ügyességi és gyorsasági versenyek.

csapatépítő helyszínek

Akinek pedig nem szíve csücske a vitorlázás, mert bizony sokan félnek a sebességtől és a hajó dőlésétől, van más lehetőség is a vízre szállásra. Kínálnak például sárkányhajós csapatépítőket, ahol a “főkolompos”, vagyis a dobos által diktált ütemben kell a kollégáknak egyszerre húzni az evezőt. Ez is nagyon jól tud ösztönözni a közös munkára és az egymásra való odafigyelésre. Ha pedig nem vagyunk elegen egy sárkányhajóhoz, van lehetőség kisebb csónakok megjáratására is, így akár versenyezhetnek is egymással a csapatok.

Akinek pedig végképp víziszonya van, az se csüggedjen, hiszen folyamatos szárazföldi alternatívákat is kínálnak a szervezők, mint például egy adrenalindús quad túra, csapatépítő játékokkal és versenyekkel kiszínezve. Ha pedig az időjárás közbe szólna ezeknek a szuper kültéri programoknak, akkor sincs ok a pánikra, hiszen minden játékot megrendeznek és levezényelnek egy konferencia teremben is, gond nélkül.

Szóval ha épp csapatépítő helyszín keresésében vagy, jusson eszedbe, hogy a Balaton milyen király választás és mennyi lehetőség várhat rád és csapatodra a “Magyar tengeren”, nem beszélve a csomagajánlatok nyújtotta zéró stresszről és szervezéssel kapcsolatos zűrökről. Rakd le ezt a terhet a válladról, és add át valaki olyannak, aki erre specializálódott. Irány a Balcsi!