Műanyag ablak árak – egy kicsit megdobták a hotel költségvetését

Már írtam Nektek a hotel tervezéséről: https://hotelnapsugar.hu/a-legjobb-baratnommel-tavasszal-megnyitjuk-almaink-szallodajat/ illetve arról is, hog milyen problémáink voltak a megnyitáskor és azt követően is.

Most vissza szeretnék egy kicsit kanyarodni az időben a tervezés szakaszához, hátha van köztetek olyan, aki szeretne a közeljövőben szállodát nyitni, vagy csak a saját otthonát szeretné felújítani.

A mai téma a műanyag ablak árak lesz, ezek jelentették ugyanis a legnagyobb plusz költséget a szállodában, ez volt az a költség, ami felett elsiklottunk és nem vettük igazán figyelembe.

Amikor a szállodát terveztük, persze egy profi csapat segítségével igyekeztünk felmérni, hogy mennyi pénzre és időre lesz szükségünk a szálloda felújításához, mielőtt megnyithatnánk azt a nagyérdemű előtt.

Ahogyan ez lenni szokott, eléggé erősen alábecsültük a költségeket. Minden alkalommal, minden szintnél felmerültek olyan plusz kiadások, amikkel nem számoltunk, vagy az alapanyagok kerültek többe, vagy egyszerűen csak nem a megfelelővel számoltunk. Az egyik legnagyobb plusz kiadást viszont egyértelműen az ablakok jelentették.

műanyag ablak árak
műanyag ablak árak

Amikor az ablakokkal számoltunk, olcsó, fa keretes ablakokkal terveztünk, de ahogyan telt az idő, rá kellett jönnünk, hogy nem jó, ha ilyesmiken spórolunk. Az ablakoknak nagyon nagy szerepe van a vendégélményben. Nem lehetnek huzatosak, nem választhatjuk belőlük az olcsóbbik megoldást, mert akkor lehet, hogy a fűtésre kell majd később sokkal többet költenünk.

Időközben megváltoztattuk a véleményünket és inkább olyan ablakokat választottunk, amik sokkal jobban szigetelnek, a keretnek köszönhetően sokkal időtállóbbak és nem kell majd őket olyan sűrűn cserélni. A műanyag ablakok, ahogyan írtam, sokkal jobban szigetelnek. Ez viszont nem csak a fűtésnél egy nagy pozitívum, de a zajszennyezés szempontjából is sokkal megfelelőbb választás.

A belvárosi szállodák és hostelek körében kimondatlan szabály, hogy senki nem ad lejjebb a tökéletes ablakból, hiszen ez nagyon sokat jelent a város forgalmas részein. Senki sem szeretne a közlekedés, az utca zajára ébredni reggel.

Sok mindenen lehet spórolni, de az ablakokon emiatt egyáltalán nem érdemes.

A műanyag ablak árak változatossága mögött több tényező áll. A muanyagablakom.hu oldal szépen le is írja ezeket a tényezőket.

Természetesen az egyik árbefolyásoló tényező a méret. Senkinek nem mindegy, hogy egy kicsi, vagy egy nagy ablakot szeretne venni, ez természetesen egy egészen alapvető befolyásoló tényező.

A másik viszont, amire nem gondoltam volna, az a szerkezet. A kívülről ugyanis teljesen ugyanolyannak tűnő műanyag ablakok nagyon is eltérőek lehetnek. A műanyag ablakok szigeteléséért a műanyag kávában található légkamrák felelnek. Vannak olyan modellek amiben csak 5, de vannak amikben 6 vagy 7 légkamra is van.

Értelemszerűen az szigetel jobban, amelyikben több van. A jobb szigetelő tulajdonságuk miatt ezek az ablakok sokkal drágábbak is lehetnek, mint 5 légkamrás társaik.

A másik árat befolyásoló tényező mag az üveg. Ma már nem nagyon látni olyan ablakot, amiben szimpla üveg van, mindegyik két üveglapból áll. Persze felmerülhet a kérdés, hogyha mindegyik dupla üveges, akkor mi a különbség? A különbség az, hogy mi van az üvegek között. Az olcsóbb modellekben levegő van, ez sokkal kevésbé szigetel, mint a drágább modellek, amelyekben az ablaktáblák közti hézagot argon gázzal töltik fel. Itt is tulajdonképpen a jobb szigetelés miatt fizet többet az ügyfél.

A műanyag ablak árak változtatója még a biztonságosság is. Egy jó, biztonságos ablak ugyanis 20 évig is jó marad, így ezek tulajdonképpen megérik az árukat akkor is, ah elsőre kicsit magasnak tűnnek.

Ahogyan a muanyagablakom.hu is írja, ezek az ablakok a megbízhatóság, a pontosabb, hézagmentes záródás és a komolyabb zárszerkezet miatt is sokkal drágábbak lehetnek.

A másik tényező, aminek következtében magasabbak lehetnek a műanyag ablak árak, az maga a design. Akik ragaszkodnak a fa szerű megjelenéshez, de mégis sokkal megbízhatóbb ablakot szeretnének, azok választhatják egyedi mintázattal, vagy akár fa ablakokat imitáló megjelenéssel is az ablakaikat. Persze ez is sokat dobhat az áron.

Nem csak az ablakok, hanem maga a beszerelés is nagyon költséges lehet, ezért fontos, hogy lehetőség szerint olyan helyről szerezzük be az ablakainkat, ahol olcsón hozzá lehet jutni. A beszerelés is sokba fog ugyanis kerülni. Persze vannak olyan akciók, mikor beszereléssel együtt tulajdonképpen akciósan hozz lehet jutni az ablaktáblákhoz, célszerű ezeket a kedvezményeket keresni.

A muanyagablakom.hu oldalon találtuk ezeket az információkat, amiknek a hatására mi is inkább a műanyag ablakok mellett döntöttünk, hiszen sokkal tovább bírják problémák nélkül, és megtérülhet az áruk is, főleg egy szállodában, ahol sokat számít a jó hangszigetelés, mivel az emberek főként pihenni érkeznek ide. Na meg persze esztétikai szempontból is jobb választás a műanyagablak.