Ma már a hotelben is lehet klímával fűteni

Még soha nem volt ilyen szeszélyes az idő Angliában

Emlékszem, cudar egy idő volt, amikor legutóbb Angliában jártam a párommal. Persze ott nyilván nem meglepő, hogy kevesebbet süt a nap és szinte folyton esik az eső. De arra tisztán emlékszem, hogy erre mi sem voltunk felkészülve. Előző nap ugyanis még verőfényes nyári napsütés volt, és az időjárás előrejelzés sem számolt be ekkora változásról. Így aztán ruhával sem ennek megfelelően készültünk. Igaz, viszonylag hamar találtunk egy valamire való boltot, ahol gyorsan be tudtunk szerezni egy pár melegebb nadrágot és egy pulóvert. A z éjszakától azonban nagyon féltünk, a hotelben ugyanis nem láttunk fűtőtestet, és biztosak voltunk benne, hogy halálra fogunk fagyni másnapra. Aztán hogy, hogy nem, de addig-addig kapcsolgattuk a légkondit, amíg elkezdett levegőt fújni. Legnagyobb meglepetésünkre azonban ez a levegő meleg volt.

Klímával fűteni? Lehetséges!

Azelőtt sosem gondoltam volna, hogy lehet klímával fűteni, nálunk valahogy még nem annyira elterjedt ez a lehetőség. Pedig ha jobban belegondolok, miért is ne lehetne? Teljesen logikus, hogy ha egy berendezés tud hűteni, akkor fűtésre is alkalmas lehet. Nos, lehet hogy mindez rendkívül egyszerű és jól hangzik a fejemben, azért a valóság ennél egy kicsit árnyaltabb. Nem minden klímával lehet ugyanis fűteni, a legtöbb ON/OFF típusú klíma például alkalmatlan erre. Hogy miért? Pusztán abból kifolyólag, hogy nem bírják az ekkora hőmérséklet különbséggel járó plusz terhelést. Ezek a klímák ugyanis +5 és +45 fok között használhatóak optimálisan. A fűtésre is alkalmas klímák azonban akár -15 fokon is megfelelő hatással működnek!

Otthonra is szereztünk a zöld klímából

Ezeket a klímákat inverteres klímáknak hívják, és sokan a jövő zöld klímáiként gondolnak rájuk. A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt ugyanis jobb, ha minél előbb hozzászoktatjuk magunkat a gondolathoz, hogy a megszokott időjárásunk jelentős változáson megy keresztül. Egy pár év múlva az Angliában tapasztalt szélsőséges időjárás mindennaposnak számít majd, előbb-utóbb mindenhol bekövetkezik a klímaváltozás. Az inverter klímák azonban kitűnően működnek szélsőséges időjárási körülmények között, sőt! Minél nagyobb a kinti és benti hőmérséklet közötti eltérés, ezek a klímák annál jobban és energiahatékonyabban teljesítenek. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen fontos technológiai vívmányt Angliában kell majd megismernem a rossz időből kifolyólag!

De hogy a pénztárcánkra is gondoljunk, egy példát hoznék arra, miért érdemes klímával fűteni. Az inverter klímaberendezések ugyanis 4-5 kW fűtési energiát termelnek akkor, ha 1 kW villamos áramot használnak fel. Gondoltátok volna? Tényleg elképesztő adat, ha jobban belegondoltok. Így barátommal mi is elhatároztuk, hogy ha hazaértünk, mindenképpen beruházunk egy ilyen klímára. Nektek már van inverter klímával tapasztalatotok?