Egy kis kirándulás megváltoztatott mindent

Arra gondoltam tavaly nyár elején, hogy mivel a férjemmel olyan sokat dolgozunk állandóan, megérdemelnénk, hogy egyszer elmenjünk kikapcsolódni és pihenni egy hosszú hétvégére. Az ötlet neki is nagyon tetszett, bár nyár végére már le volt foglalva egy hosszabb nyaralásunk, de képtelenek voltunk addig kibírni.

Meleg volt, sok volt a munka a munkahelyünkön és otthon is. Tudniillik vettünk egy házat, amit szépen apránként újítottunk fel és akkor is még sok mindent kellett rajta csinálni. Ezért nem is éreztük rosszul magunkat, amikor belföldre egy három napra lefoglaltunk vidéken egy szállást. Semmi mást nem akartunk, csak csendet, szép természetben lenni és sétálni nagyokat, jókat enni, nagyjából ennyi.

Aznap, amikor elindultunk autóval, azt fedeztük fel, hogy rengeteg családi házon napelem ékeskedett a tetőn. Ekkor elgondolkoztam, hogy ha ennyire népszerű már itthon is, akkor talán nekünk is utána kellene járni, aztán ki tudja, hátha a napelem egyszer majd a mi tetőnkön is ott lesz.

A kirándulásunk nagyon jól telt, szép időnk volt, egyáltalán nem esett az eső, pedig az előrejelzés azt mondta, hogy szombat délután eső várható. Nagyon szép volt az apartman is, amiben megszálltunk, kedves volt a hölgy is, aki ott várt minket. Még reggelente egy kosárban reggelit is kaptunk, ez nagyon meglepett, ez volt az ajándéka számunkra. Elképesztő, milyen kedvesek tudnak lenni az emberek!

Mikor hazamentünk, utána való hétvégén úgy döntöttünk, hogy utánanézünk ennek az egésznek. Elvégre végre saját házunk van, csak meg kellene már nézni, milyen lehetőségeink vannak ezzel kapcsolatban. És így is tettünk. Utánaolvastunk, hol máshol, mint az interneten és nagyon érdekes dolgokat találtunk. Egyrészt megtudtuk, hogyan is működik ez az egész dolog, tekintve, hogy még ezt se nagyon tudtuk. Az oldalon, ahol nézelődni kezdtünk, izgalmas dolgokat olvastunk. Az egyik az volt, hogy támogatás is van a napelemekre, sőt, még a lakástakarékot is fel lehet használni rá. Illetve, azt is megtudtuk, hogy azért mondják azt, hogy nulla forintos villanyszámlád lesz, mert a napelemek többet termelnek, mint amire szükség van, azt pedig hálózatra vissza lehet táplálni, amit pedig a szolgáltató kifizet. És ez pont nullára hozza ki a dolgokat.

Pár hónap után, talán másfél hónap volt, azt hiszem, úgy döntöttünk, hogy mi is csináltatunk napelemet a tetőre. Osztottunk-szoroztunk, a számításaink pedig azt mutatták, hogy van rá keret. Úgyhogy tavaly ezt a projektet is elintéztük, most már van napelem rendszerünk, sőt, elmondanám, van elektromos padlófűtésünk is. Ez nekem nagyon fontos volt, és hidd el, ha te is kacérkodsz a gondolattal, akkor nincs mire várnod: tényleg megéri. Nem csak a padlófűtés, de a napelem is teljes mértékben megéri. Ezért is mondják rá, hogy befektetésképp kell rágondolni. Ha megtalálod a megfelelő céget és szakembereket, akkor hidd el nekem, nem fogsz csalódni semmiben sem!