Panzió a természetben, ahol a takarítás is környezetbarát

Van egy barátnőm, Edina. Az ő szülei nagyon természet közeli emberek, és éppen ezért van egy kisebb panziójuk, közvetlenül egy erdő mellett. Meghívtak már engem is oda, és igazán olyan, mintha egy mesébe csöppenne az ember. Mindenhol fák, friss levegő, környezetbe illő épülettel, mókusokkal és madárcsicsergéssel.

Edina is ebben nőtt fel, mármint, imádja a természetet, imád kirándulni, és sokkal szívesebben tölti az idejét ott a panzióban, ahol csend van és béke, mint a fővárosban a legnagyobb felfordulásban és nyüzsgésben.

Annyira szeretik ezt a környezetet, pontosabban a természetet és a világot, amelyben élünk, hogy igyekeznek a tőlük telhető lehető legtöbbet megtenni, hogy óvják a környezetet.

Éppen ezért, már nem csak a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra figyelnek oda, hanem már eljutottak oda, hogy öko tisztítószerekkel takarítanak, és hasonlóan környezetbarát mosószerrel is mosnak. Mutattak is egy izgalmas honlapot, amikor náluk voltam, ahonnan ők szedik az ötleteket, és ahonnan inspirációt gyűjtöttek, hogy ki merjenek próbálni öko termékeket is.

A bejegyzés, amit olvastam, sok dolgot tisztába tett a fejemben, és rájöttem, hogy milyen keveset is tudok a környezetbarát eljárásokról. Szóval megtudtam, hogy egy tisztítószer attól lesz öko, hogy mind az összetétele, mind pedig az előállításának a módja környezetkímélő. Tehát már magával az előállítással sem okozhatnak semmiféle kárt. Általában az ilyen tisztítószerek nem is ugyanott készülnek, ahol a már jól ismert „általános” tisztítószerek. Hiszen így könnyen előfordulhatna, hogy véletlenül keverednek az anyagok. Ha mégis ilyen helyen készülne egy „öko” tisztítószer, akkor az valójában nem minősül ökonak.

Azt mondta Edina, hogy ha teljesen környezettudatosan szeretnénk mosni, vagy takarítani, akkor mindenképpen el kell olvasni a tájékoztatót, ami a csomagoláson szerepel, és ha szükséges, akkor utána is kell olvasni, mert előfordulhat, hogy félrevezető feliratokkal találkozunk. Ezt a tippet is a honlapon olvasta, és azóta nem is tesz másképp: mindig, mindent elolvas.

A panzióban lévő ágyneműket, törölközőket is öko mosószerrel mossák, ahogyan minden takarítási folyamatnak szerves részét képezik az öko tisztítószerek. Tapasztalataik szerint semmivel sem másabb a hatékonyságuk, mint bármelyik másiknak, sőt csak az előnyeiket tapasztalták: egyáltalán nem olyan büdösek, nem fordulhat elő, hogy még órákkal később is éreznék az orrfacsaró vegyszer szagot. És én magam is tapasztaltam az ágyneműknél, hogy ugyan nem olyan extra illatosak, de sokkal kellemesebb, és emiatt még talán tisztábbnak is éreztem és láttam az ágyneműt.

Mielőtt hazaindultam, kértem egy kevés öko tisztítószert, hogy én is kipróbálhassam, és hazatérve megnyitottam a tisztitoszer.net weboldalát is, hogy kicsit több információm legyen a témával kapcsolatban.