Pihenés a hosszú hétvége alatt

Amióta a munkahelyen biztosít cafetérát plusz juttatásként, azóta a családdal előszeretettel megyünk, utazunk belföldön is. Ilyenkor különböző térségekre koncentrálunk, hogy a környéket fokozatosan ismerjük meg. Amennyiben pedig rossz idő van, akkor a szállodai szolgáltatásokat vesszük igénybe, mivel direkt olyan szállásokat, szállodákat keresek, ahol rosszabb idő esetén is tudunk bent a szálloda területén programokat csinálni, legyen szó az uszoda részlegének feltérképezéséről, vagy a szauna világot látogatjuk meg. Ilyenkor a gyerekek önfeledten ugrálnak a vízben, mi pedig jó pár hosszt úszunk a férjemmel az úszómedencében. Ezek a jó kikapcsolódási formák, melyekben együtt lehet a család, és új közös élményekkel gazdagodnak. Ilyenkor jut idő mélyebb beszélgetésekre is, de ahogy a legutóbbi helyünkön is a mellettünk lévő fiatal pár is ott beszélték meg a családi problémákat.

Bármennyire is nem hallgatóztam, de óhatatlanul is hallottam, hogy a pár női tagjának apja alkohol problémákkal küzd. Ez nagyon zavarja már a családot, nem tudnak rajta úrrá lenni, eddig a hosszú évek alatt, úgy gondolták, hogy ez majd elmúlik, pillanatnyi feszültségkezelési módszert alkalmaz az apja, de nem így lett. Ahogyan beszélgetett a fiatal pár, már tényleg hosszabb ideje áll fent a probléma, nem is értik, hogy – hogy tudták eddig elviselni, illetve, hogy miért nem siettek már az első jeleknél a segítségére. De hát honnan is tudhatták volna, hogy ez idáig fog vezetni. Nem is értették, hogy a lány anyukája, hogyan is tudta elviselni ezt éveken át, illetve, hogy az alkoholizmusnak milyen fokozatai is lehetnek, hiszen nem egyből lesz valaki masszív alkoholista.

Az alkoholizmus fokozatai nem mindenki számára ismerhetőek fel elsőre, hiszen lehet tényleg, csak arra gondolni, hogy pillanatnyi mentális megrogyás van az ember életében, amit így próbál áthidalni, míg jobb időszak nem jön, vagy tartós, illetve romló állapot. Az alkoholizmus fokozatai azért nagy részben felismerhetőek, amikor egy -egy nap rosszabb csak, de a klinikai megfogalmazásban az alkoholizmus az, hogy tartósan, minden nap, akár csak kis mennyiségben is fogyaszt egy – egy személy alkoholt, ki tudja milyen állapotig.

alkoholizmus fokozatai

Tehát a fiatal lány családja és ő is megunták az apja állapotát, valamint az apa is rájött, hogy segítségre van szüksége, ezért kerestek egy olyan intézményt, ahol szinte családi környezetben tudja legyőzni a szenvedélyét.
Egy központot találtak, ahol családi házban a természet lány ölén foglalkoznak a betegekkel. Nagyon szimpatikusnak találták a központot, és egyfelől a győzte meg őket, hogy az intézményt olyan személyek alapították, akik önmaguk is megküzdöttek a saját démonjaikkal, és a harcból győztesen távoztak. Így még inkább nagyobb elszántsággal tudnak segíteni a hozzájuk érkezőkön, hiszen tudják, hogy min megy most keresztül az ember, azon a 28 napon át, melyik fázisban milyen kezelés hatásos.

Csodás egy központ, ahol a szakemberek és a dolgozó személyzet is átesett más egy leszokási fázison. Mindenki tudja, hogy milyen nehéz, de ez az új betegeknek erőt tud adni, hogy más is képes volt megcsinálni, akkor én is képes leszek. Ebben ez a remek központ mindvégig a támasza lesz, segítséget nyújt teljes szakmai stábbal. Nagy reményeket fűz a fiatal lány és családja a központhoz, teljes bizodalmuk van a szakmai stábbal szemben, hogy jó útra sikerül terelni és az úton rajta tartani az apját.