Ádáz dugulás miatt lett oda a nagy gonddal megtervezett nyaralásunk

Már nagyon régen nem voltam együtt nyaralni a szüleimmel. Sajnos nehezen tudom megoldani, hogy pont akkor tudjak szabadságot kivenni, amikor ők is ráérnek, ráadásul így, hogy más városokban élünk, még a hazautazást is külön meg kell oldani, mivel eléggé messze élnek, és nekem pedig nincsen autóm. És őszintén, már nagyon hiányoznak a közös programok a családommal.

Ezen a nyáron végre összejött egy közös terv, minden stimmelt, és évek óta először sikerült egy közös utat megtervezni az Őrségbe. Apukám nagy kiránduló, így az Őrségi Nemzeti Parkba szeretett volna mindenképpen ellátogatni. Találtunk is megfelelő szállást, ahol mind a négyen elfértünk volna, ugyanis szerencsére a testvérem is tud csatlakozni. Már kezdett a gyerekkori közös nyaralások nosztalgikus hangulata feléledni bennem, amikor egy-két nappal az indulás előtt egy kiábrándító emailt kaptunk a szállodától.

Oda lett az őrségi nyaralás

Olyan makacs dugulás keletkezett a szálloda csatornájában, hogy a szennyvíz elkezdett visszaszivárogni a szobákban. Sajnos a szállodának nem sikerült kellő gyorsasággal intézkedni, így a foglalásunkat le kellett mondaniuk. A visszaszivárgó szennyvíz nem csak a berendezésben tett kárt, hanem valószínűleg a förtelmes szag még napokig érezhető lesz az épületben. Ilyen körülmények között amúgy sem lett volna sok kedvünk ott tölteni az időnket. Így hát nagyon gyorsan egyéb megoldást kellett keresnünk. Nagy szerencsénkre, édesapám egyik barátja felajánlotta, hogy a balatoni hétvégi házukban tölthetjük a szabadságunkat. Az őrségi kirándulásunknak így lőttek, de legalább egy balatoni fürdőzéssel pótolhatjuk.

Elég sokat gondolkodtam a szállodai problémán. Vajon mennyi időbe telhet elhárítani egy dugulást? Milyen károkat okozhat? Mitől függenek a duguláselhárítás árak? És a rendszeres karbantartással elkerülhető-e egy ilyen kisebb katasztrófa? Egyszer a lakásban, ahol korábban laktam, volt vízszereléssel kapcsolatos probléma. Ott is egy kisebb dugulással álltunk szemben. Ekkor mi a vizgazfutesszerelo24.hu szolgáltatásait vettünk igénybe, akik rekord idő alatt szálltak ki, és abszolút korrekt áron végezték el a munkát. Ráadásul a helyszíni felmérésért külön még kiszállási díjat sem kérnek el. Mindig szükség van szakemberek gyors segítségére, mivel egy szállodának hatalmas nagy anyagi kiesést okozhat egy ilyen dugulás. Nem csak a duguláselhárítás árak miatt, hanem a rengeteg foglalás miatt is, amit le kellett mondaniuk. Úgy döntöttem, utána nézek kicsit, mi okozhat ilyen jellegű problémát.

Lassan már én is szakemberré válok

Végül némi keresgélés után arra jutottam, hogy valószínűleg a szálloda nem fordított elég gondot arra, hogy a csatornát időnként szakemberekkel kitisztíttassa. Az a rengeteg haj, ami a szálloda szobáiból a csatornába kerülhet elég ádáz dugót tud képezni, nem is beszélve a szálloda konyhájából a lefolyóba kerülő zsíros ételmaradékokról. A zsíros szennyeződés ráadásul még jobban összetapaszthatta a zuhanyzókból származó hajcsomókat. Abba pedig, hogy néhány felelőtlen vendég esetleg mennyi oda nem illő dolgot dobhatott a wc lefolyóba, már nem is akarok belegondolni.

Lehetséges, hogy a szállodai személyzet szobánként valamilyen házi eszközzel megpróbálta orvosolni a problémát, például valamilyen pumpával, vagy csőgörénnyel, de hosszabb távon ezek a megoldások egyáltalán nem elégségesek. Ilyen nagyobb méretű, több szobás épület esetén mindenképpen nagy nyomású ipari pumpával lett volna célszerű elvégezni a csatorna tisztítást. Ha pedig a szálloda maga nem rendelkezik ilyen eszközzel, mindenképpen képzett szakembert kellett volna alkalmazniuk. Egy profi vezetőnek tudnia kellett volna, hogy szakszerű csatorna tisztításra lenne szükség. Sajnos erre túl későn jött rá, és elég nagy árat kellett fizetnie érte. Lehet, hogy a karbantartáson szerettek volna időt és pénzt spórolni?

A végső tanulság: a megfelelő rendszerességű és minőségű csatorna tisztítás nagyon sok gondot és kárt tud megelőzni.