Nem hagynak pihenni az energetikai tanúsítványok

A hétvégén egy szállodában kapcsolódtunk ki a párommal, mert már ideje volt egy kis feltöltődésnek. Az interneten foglaltam le a szállást egy vidéki nagyváros wellness szállodájába, mert a feltöltődés mellett egy kis kényeztetésre is vágytunk. Becsekkoltunk, elfoglaltuk a szobánkat és azonnal a medencék felé vettük az irányt. Az utóbbi időben engem a lakásom eladása frusztrált a legjobban, mert az utolsó utáni pillanatban derült ki, hogy muszáj energetikai tanúsítványt csináltatnom, hogy meg tudjuk kötni az adásvételi szerződést. Úgyhogy kifejezetten örültem, hogy a hétvégén „másnak a lakásában” leszünk, végre nem a weboldalakat kell bújnom és a szigetelés korszerűségén agyalni.

Nagy nyugodtan úszkáltam a medencében, miközben a párom a parton napozott. Én is kimentem kicsit hozzá, éppen az egyik nyugágyban feküdtem csukott szemmel, amikor nem sokkal mellettem megszólalt egy férfi, hogy az energetikai tanúsítvány ára?! Vali, tudod te, az mennyi? Először azt hittem, a képzeletem űz velem csúf tréfát vagy esetleg elszenderedtem kicsit és már álmomban is az energetikai tanúsítványok kísértenek. De nem, amikor kinyitottam a szemem, megláttam egy idősödő házaspárt a medencében, akik éppen az energetikai tanúsítványokról folytattak heves eszmecserét. Komolyan mondom, én még soha senkit nem hallottam erről a témáról beszélni; nem csak szállodában vagy medencében nem, tényleg sehol sem. Vagy csak nem figyeltem oda, de nem hiszem, hogy az energetikai tanúsítványok az emberek mindennapi beszédtémái között szerepelnének.

Visszacsuktam a szemem, de a pihenésnek már lőttek. A következő percekben megismerhettem a teljes történetet, miszerint a házaspár fia el akarja adni a lakását, de ehhez energetikai tanúsítványra van szüksége, aminek a kifizetéséhez a szülei segítségét kérte. Az asszony először nem is értette, mi az az energetikai tanúsítvány, majd miután a férje nagy nehezen elmagyarázta neki, nem volt hajlandó elfogadni, hogy a számlák nem helyettesítik a tanúsítványt. Micsoda ötlet, gondoltam, nekem sem kellett volna tanúsítványt igényelnem, csak bemutatom a számlákat, hogy mennyi pénzt fizetek a lakás fenntartására és meg is van oldva a dolog. Én nem tudom, hol akarja az a gyerek csináltatni a tanúsítványt, de nem kerül akkora összegbe, aminek a kifizetéséhez szülői segítséget kell kérni; főleg, ha az embernek van egy lakása, tehát valószínűleg eltartja magát. Nem akartam beleszólni a beszélgetésbe, hogy ez valami lehúzás lesz, mert egy energetikai tanúsítvány nincsen húszezer forint, ha lakásról beszélünk. Inkább felmentünk a szobánkba átöltözni a vacsorához.