Családi nyaralás egy környezetbarát szállodában

Ideje volt már egy nyaralásnak. A nagy hajtás és a mindennapi stressz már nagyon kikészített, így megbeszéltük egy családi vacsora alkalmával, hogy kivesszük a gyerekeket egy hétre az iskolából, mi pedig szabadságra megyünk és valahol kipihenjük magunkat. Anyukám felajánlotta, hogy vigyáz a gyerekekre, menjünk csak mi ketten nyaralni a párommal, de nem akartam kihagyni a lurkókat a mókából. Különben is, ha már vannak gyerekeink, visszük őket is magunkkal.

Az úticél kiválasztása

Nem akartunk külföldi utazást, inkább belföldi pihenésben gondolkoztunk. Konkrét úticélunk nem volt, elkezdtük hát nézegetni a különböző szállásfoglalós oldalakat. Megakadt a szemünk egy nagyon kedvezményes ajánlaton, ami remek áron kínált egy hétre szállást négyünknek, reggelivel és vacsorával, belépővel egy élményfürdőbe és egy állatkertbe. Én naivan elhiszem az ilyesmit, úgyhogy már foglaltam volna, amikor a párom megkérdezte, hogy mi volt ez alatt a hirdetés alatt? Értetlenül ránéztem és visszaléptem az ajánlatokhoz, hogy megnézzem a következőt. Egy drágább, de még mindig kedvező ajánlatról volt szó, amiben külön kiemelték, hogy környezetbarát a szállás. Itt már értettem a dolgot; a párom elkötelezett természetvédő és ha teheti, még nyaralni is környezettudatos helyre megy. Elkezdett engem is érdekelni, hogy ugyan mitől olyan környezettudatos ez a szálloda, miben más, mint a többiek?

Napelemek egy szállodán? Hűha, ez nekem új

A képeket nézegetve hamar ki is derült, hogy a tetőre szerelt hatalmas napelemrendszer teszi (többek között) környezettudatossá ezt a szállodát. Én nagyon csodálkoztam, eddig csak családi házak tetején találkoztam napelemekkel, de a párom felvilágosított, hogy egy napelemfarm pályázat nem csak családi házakra vonatkozhat. Sőt, igazából a napelemfarm pályázatokat cégeknek, vállalatoknak és önkormányzatoknak szoktak kiírni. El is kezdte részletezni, hogy a fotovoltaikus energia az igazán nagy energiaigényű intézményeknek éri meg igazán, és milyen hamar térülhet meg egy ilyen napelem ára, de hogy őszinte legyek, elvesztettem a fonalat. A szállodáról készült képeket nézegettem, egyre szimpatikusabb lett a hely.

Környezettudatos kikapcsolódás

Le is foglaltuk a szállást egy hétre. Izgatott volt mindenki, alig vártuk, hogy induljunk végre. Összeírtuk, milyen látványosságokat szeretnénk megnézni a környéken és hova szeretnénk elmenni. A gyerekek az aktív pihenésre szavaztak, alig tudnak nyugton maradni, akárhova megyünk, azonnal fel akarják fedezni a környéket. A párommal mi nem bántuk volna, ha egy hétig alig mozdulunk ki a szállodából, de igaza van a fiunknak, ha már elmegyünk odáig, nézzünk is szét. De azért beiktattunk a programba egy napot, amikor nem csinálunk semmi különös, előre tervezett programot. Elérkezett az indulás napja, összeszedtük a gyerekeket és a csomagokat, majd nekiindultunk. A szállodához érkezve lenyűgözve néztük a hatalmas parkot, ami a napelemes épületet vette körül és remek kikapcsolódási lehetőségeket biztosított. A bejelentkezéskor megemlítette a párom, hogy a napelemek miatt esett a választásunk erre a szállodára, mire a recepciós hölgy csak mosolygott és beavatott minket a többi környezetbarát újításba is. Megtudtuk például, hogy az épület mögötti komposztálóban gyűjtik a biohulladékot és ősszel azzal trágyázzák a park fáit, valamint, hogy az ágyneműk mosásához csak természetes mosószert használnak. Lenyűgözve hallgattuk, és bevallom, egy kicsit lelkiismeretfurdalásom támadt, hiszen, ha egy szálloda képes ilyen környezetbarát módon működni, nekünk miért nem sikerül? El is határoztam, hogy tudatosabban fogom vezetni a háztartást a jövőben és a gyerekeket is erre fogjuk nevelni.

Amikor a pihenés közben is beköszön a munka…

Nagyon jól éreztük magunkat a nyaralás alatt. Egyik nap a szokásos időben mentünk le reggelizni, amikor a recepciós hölgy felvilágosított minket, hogy csak az étterem egyik részét tudjuk használni, mert a másik felét már a konferenciára készítik elő. Csodálkoztunk, hogy miféle konferencia lesz a szállodában, nem láttuk sehol kiírva. Milyen vicces kedvű a sors, pont egy sajtókonferenciát sikerült kifognunk, melynek témája a környezettudatos energiatermelés, ezen belül is a napelemek. A párom azonnal izgalomba jött, de sajnos zártkörű volt a konferencia, így nem tudta meghallgatni. Amikor este visszaértünk a szállodába, a szobánkban várt minket egy mappa a napelemekről. A recepciós hölgy kérte nekünk a napelem konferenciáról és minden fontos információ és anyag benne volt. A másnapi kijelentkezéskor külön köszönetet mondtunk neki ezért, hiszen a páromat nagyon boldoggá tette vele. Meg is mondta, hogy viszi be magával a munkahelyére hétfőn, hátha meg tudja győzni a főnökét, hogy az egész irodaházat tegyék környezetbaráttá egy ilyen pályázattal.

A nyaralás pozitív utóhatásai-többek között egy előléptetés

A hét első napja előtt még alaposan átböngésztük párommal a napelemprojekt.hu oldalt, hogy másnap felkészülten adhassa elő ötletét a főnökének. Izgatottan vártam, hogy végre hazaérjen este és elmesélje, hogy ment a megbeszélés. Megkönnyebbülten hallgattam meg tőle, hogy a főnöke megfontolja az ötletet és megbeszéli a gazdasági osztállyal, valamint alaposabban utána néznek a lehetőségeknek és visszajelez a páromnak, hogy kivitelezhető-e az ötlete. Nagyon vártuk az eredményt; a párom környezettudatossági szempontból, hátha pont ő lesz az, aki segítette a céget „zöldebbé válni”, én pedig azt szerettem volna, ha a főnöke megbecsüli a páromat és jutalmazza a kiváló ötletét. Teltek-múltak a napok, de nem kaptunk semmilyen visszajelzést. Közben egy jó barátnőm is pihenésre vágyott és kikérdezte véleményemet a környezetbarát szállodáról, mert fontolgatták a férjével, hogy oda mennek pihenni egy hétvégére. Őszintén beszámoltam neki pozitív tapasztalataimról és tényleg csak biztatni tudtam, hogy próbálják ki a szállodát. Esténként a napelemfarm pályázatokat böngésztük a férjemmel és sokadszorra is bizakodva olvastuk, hogy egy önkormányzatnak és egy acélipari üzemnek már bevált ez a környezetkímélő energiatermelési mód. Hátha pont az ő munkahelye lesz a következő sikertörténet, sosem lehet tudni.

Egy hét múlva végre megérkezett a várva várt visszajelzés. A páromat behívatta a főnöke az irodába és közölte vele, hogy már folyamatban van a projekt, mindenkivel megbeszélték, van rá keret és már ajánlatot is kértek a honlapon keresztül. Párom csak úgy sugárzott az örömtől, hát még, amikor megtudta, hogy az ötlete egy előléptetést ért neki. Ez természetesen a presztízsnövekedés mellett fizetésemelést is jelentett, úgyhogy a következő nyaralásunkat már hosszabbra tervezzük, és talán külföldre megyünk majd. Nagyon büszke voltam a páromra, hiszen nem csak hogy eszébe jutott megpróbálni keresztülvinni az ötletét, hanem mindezt őszintén tette. Nem titkolta a főnöke előtt sem, hogy honnan származik az ötlet, mesélt neki a szállodáról és a konferenciáról is. Nevetnem kellett, amikor a párom mondta, hogy annyira felkeltette a főnöke érdeklődését a napelemes szálloda, hogy nemsokára megnézi magának a saját szemével is. Lassan már kedvezményt kell kapjunk, annyi új vendéget csábítottunk a szállodába.